aartsbisschop Elisey van Den Haag en Nederland
Elisey van Den Haag en Nederland


Zijn eminentie aartsbisschop Elisey (wereldse naam Ilya Vladimirovich Ganaba, Russisch: Илья Владимирович Ганаба) is bisschop van de Russisch-Orthodoxe kerk en Aartsbisschop van Den Haag en Nederland.

Leven

Aartsbisschop Elisey werd geboren op 1 augustus 1962 in Leningrad, USSR. Zijn vader Vladimir Ganaba was aartsdiaken in de kathedraal van de Heilige Drieheid in Podolsk in de oblast Moskou. Later was zijn oudere broer, Alexander Ganaba, aartspriester en decaan van dezelfde kathedraal.

In 1971 verhuisde Ilya met zijn ouders naar Penza, in de Penza-oblast. Daar ging hij naar school en studeerde in 1979 af van de middelbare school. Hij diende als bisschoppelijke hypodiaken aan het altaar en zong in het koor van de kathedraal van het Ontslapen van de Moeder Gods in Penza.

In 1980 ging hij naar het Theologisch Seminarie van Leningrad voordat hij in 1982 werd toegelaten tot de Theologische Academie van Leningrad. Tijdens zijn academietijd deed Ilya op 17 november 1985 de monastieke geloften en kreeg de naam de naam Elisey, ter ere van de profeet Eliseos *.
Op 22 november 1985 werd hij tot hierodiaken gewijd en vervolgens op 18 januari 1986 tot priestermonnik.

Op 20 juni 1987 trad hij toe tot de broederschap van St. Daniel Klooster in Moskou en zette zijn studie voort aan de Theologische Akademie in Moskou, waar hij in 1988 afstudeerde.

Van 27 december 1988 tot 5 oktober 1992 diende vader Elisey als plaatsvervangend hoofd van de Russische kerkelijke missie in Jeruzalem.
Op 20 januari 1994 werd hij benoemd tot hoofd van de overzeese instellingen van de Russisch-orthodoxe kerk.

In het Paasseizoen van 1997 verhief Metropolitan Kyrill van Smolensk en Kaliningrad vader Elisey tot de waardigheid van archimandriet.

Op 7 oktober 2000 werd vader Elisey benoemd tot vertegenwoordiger van het Patriarchaat van Moskou bij het Patriarchaat van Antiochië in Damascus, Syrië.
Op 12 maart 2002 werd vader Elisey werd benoemd tot hoofd van de Russische kerkelijke missie in Jeruzalem.

Op 26 november 2006 werd archimandriet Elisey in de kathedraal van Christus Verlosser in Moskou gewijd tot bisschop van Bogorodsk, als assistent-bisschop van aartsbisschop Innokenty van Korsun.

Op 27 december 2007 werd bisschop Elisey door de heilige synode in Moskou aangesteld als bisschop van Sourozh.

Op 1 februari 2010 heeft Patriarch Kyrill van Moskou bisschop Elisey tot de rang van aartsbisschop verheven.

Op 29 december 2017 besluit van de Heilige Synode om aartsbisschop Elisey te benoemen tot aartsbisschop van Den Haag en Nederland.* In de Heilige Schrift wordt verteld hoe de profeet Elia van God de opdracht krijgt om Ελισσαίος, Eliseos te zalven tot zijn opvolger als profeet.
Hij vindt hem op weg van de Sinaï naar Damascus waar hij met het laatste van 12 koppels ossen aan het ploegen is. Hij roept hem door zijn mantel over diens schouders te gooien.

Ελισσαίος,
Eliseos wordt vertaald met Elisa, ook wel Eliza of Eliseüs.
Het is een Hebreeuwse naam: אלישע, Elišaʿ, ʾĔlîšaʿ die betekent "God is mijn redding".

Zijn verhaal is te lezen van 1 Koningen 19.
Zij wordt gezien als een voorafschaduwing van Christus.

Je bezoek aan de website is persoonlijk.
Niets wordt opgeslagen of gedeeld.