Europees parlement veroordeelt Christenvervolgingen
Woensdagavond stak Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek een kaars aan ter nagedachtenis van de christenen die de dood vonden bij terroristische aanslagen in het Midden-Oosten.
Christenen in het Midden-Oosten leven niet in de veiligste omstandigheden. Dat hebben de recente aanvallen op de eeuwenoude christelijke gemeenschappen in de regio, vooral in Irak en Egypte, duidelijk aangetoond. Parlementsleden van verschillende politieke inslag hebben in een debat op woensdag 19 januari het geweld tegen christenen in het Midden-Oosten streng veroordeeld, alsook elke soort van geweld gebaseerd op religieuze motieven. Vandaag werd in navolging van het debat een resolutie aangenomen.
Resolutie veroordeelt vervolgingen en misbruik van religie
Het Parlement veroordeelt in haar resolutie de aanslagen in Egypte, Nigeria, Pakistan, de Filippijnen, Cyprus, Iran en Irak. De parlementsleden vragen ook dat de Raad Buitenlandse Zaken die op 31 januari bijeenkomt, de christenvervolgingen en het respect voor religieuze vrijheid bespreekt.
Bovendien laat de resolutie zich zeer negatief uit over de handelswijze van de Turkse autoriteiten in het noordelijk deel van Cyprus. Turkse manschappen onderbraken op kerstdag de misviering die op dat moment aan de gang was en verzegelden nadien de kerk.
De parlementsleden klagen ook het "misbruik van religie in verscheiden politieke conflicten" aan. Ze willen daarom dat er een strategie komt om het mensenrecht van vrijheid van religie te verzekeren. Zo moet er een lijst komen van maatregelen die kunnen genomen worden tegen staten die er niet in slagen religieuze groepen te beschermen.
Unanieme veroordeling van de vervolgingen tijdens het debat
Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, verklaarde dat de EU niet blind is voor de vervolging van christenen over de hele wereld. Ze veroordeelde streng de recente terroristische aanslagen in Irak en Egypte, en de moord op Salman Taseer, gouverneur van de Pakistaanse provincie Punjab. Bovendien voegde Ashton eraan toe dat "het beste antwoord op extremisme een verenigd internationaal front is, gebaseerd op de universele waarden van vrijheid van religie en geloof".
Elmar Brok van de Europese Volkspartij vond dat de EU duidelijke taal moest spreken in de veroordeling van de recente aanslagen op christelijke doelwitten. In verband met de geboorteplaats van het Christendom stelde de Duitser dat "de wereld het risico loopt 2000 jaar geschiedenis in het niets te zien verdwijnen". Hij trok het debat open door te verwijzen naar de discriminatie waar christenen in China vandaag mee te kampen hebben.
Namens de Socialisten&Democraten veroordeelde ook Johannes Swoboda de aanslagen op christenen in het Midden-Oosten. Bovendien gaat de internationale gemeenschap volgens Swoboda niet vrijuit, aangezien het bekampen van de christenvervolging in Irak nooit een belangrijk agendapunt is geweest na de afzetting van Sadam Hoessein.
Nederlands parlementslid Marietje Schaake van de liberale ALDE-fractie schetste een zeer donker beeld van de benarde toestand waarin christenen in het Midden-Oosten nu verkeren. "Extremisten gebruiken geweld in naam van anderen, en sommigen willen zich boven de wet stellen", zei Schaake. Ze veroordeelde het geweld als terrorisme en noemde het een "misdaad".
Iedereen heeft het recht voor een religie te kiezen, of er helemaal geen te kiezen, vond Nicole Kiil-Nielsen van De Groenen. Bovendien mag Europa extremisten niet toelaten de agenda te domineren en een verkeerd beeld te geven van moslims, legde de Franse politica uit.
Kyriacos Triantaphyllides (Europees Unitair Links) wees zijn collega's op de Universele Verklaring van de rechten van de mens van de VN, waarin duidelijk staat dat eenieder recht heeft op vrijheid van religie.